Moramo postati mamac za bogate klijente

Bez autora
Aug 15 2011

Crna Gora mora već sada početi da priprema izmjenu propisa kako bi stvorila uslove za razvoj privatnog bankarstva preko koga može da privuče ekstremno bogate i poveća priliv kapitala u zemlji. Privatno bankarstvo koje obezbjeđuje sofisticirane finansijske usluge suštinski se razlikuje od postojećeg klasičnog koje je zastupljeno u 11 banaka u Crnoj Gori i koje se svodi samo na prikupljanje depozita i davanje kredita. Mnogi su razlozi zbog kojih je privatno bankarstvo koje je u svijetu zaživjelo, atraktivno bogatoj klijenteli. „Privatno” upućuje na bančinu diskreciju u vezi sa imovinom klijenata, ali i na minimiziranje rizika kroz pažljivu alokaciju sredstava. U privatnom bankarstvu svaki klijent ima svog menadžera (privatnog bankara) koji je zadužen da mu bude uvijek na raspolaganju - kada god, odnosno u koje god vrijeme mu zatreba. Na taj način privatni bankar ima ulogu investicionog savjetnika koji brine o očuvanju i uvećanju bogatstva svog klijenta, posvećujući mu posebnu pažnju...

Moramo postati mamac za bogate klijenteCrna Gora mora već sada početi da priprema izmjenu propisa kako bi stvorila uslove za razvoj privatnog bankarstva preko koga može da privuče ekstremno bogate i poveća priliv kapitala u zemlji, kaže za Pobjedu viceguverner dr Velibor Milošević.

Privatno bankarstvo koje obezbjeđuje sofisticirane finansijske usluge, objašnjava on, suštinski se razlikuje od postojećeg klasičnog koje je zastupljeno u 11 banaka u Crnoj Gori i koje se svodi samo na prikupljanje depozita i davanje kredita. Mnogi su razlozi zbog kojih je privatno bankarstvo koje je u svijetu zaživjelo, atraktivno bogatoj klijenteli.

Milošević podsjeća da „privatno” upućuje na bančinu diskreciju u vezi sa imovinom klijenata, ali i na minimiziranje rizika kroz pažljivu alokaciju sredstava.

- U privatnom bankarstvu svaki klijent ima svog menadžera (privatnog bankara) koji je zadužen da mu bude uvijek na raspolaganju - kada god, odnosno u koje god vrijeme mu zatreba. Na taj način privatni bankar ima ulogu investicionog savjetnika koji brine o očuvanju i uvećanju bogatstva svog klijenta, posvećujući mu posebnu pažnju. Usluge uključuju zaštitu i uvećavanje imovine u sadašnjosti, obezbjeđivanje specijalizovanih finansijskih rješenja, planiranje povlačenja klijenta (u smislu penzionisanja) i prenošenja njegovog bogatstva na buduće generacije - objašnjava viceguverner.

Jedan od bitnih razloga zbog kojih je privatno bankarstvo atraktivno bogatim klijentima, dodaje Milošević, je premještanje svog novca van zemlje klijenta u zemlju koja obezbjeđuje prije svega pravni okvir.

- Kao krajnju destinaciju tog kapitala vidim Crnu Goru. Zašto se ne ugledamo na Kupar ili Maltu... Zemlje koje su po veličini slične Crnoj Gori, omogućavaju takve ili slične finansijske usluge. Pored toga Crna Gora treba da insistira na razvijanju sofisticiranih finansijskih usluga, što pored turizma i propulzivnog energetskog sektora treba da predstavlja ključni izvor prihoda - kaže viceguverner.

Davanjem posebnih bankarskih usluga bogatim pojedincima, koji imaju daleko veća finansijska sredstva od prosječnih klijenata, banke brže dolaze do velikih količina sredstava.

- Za usluge privatnog bankarstva klijenti plaćaju proviziju zavisno od iznosa transakcija, godišnjih performansi portfolija ili fiksnu proviziju, koja se obično izračunava kao godišnji procenat ukupnog iznosa investicije. Obezbjeđivanjem ekskluzivnih investiciono povezanih savjeta, privatno bankarstvo predstavlja vid upravljanja sredstvima - asset management. Privatno bankarstvo ne znači samo investiciju - ističe naš sagovornik i podsjeća da banke vole da pozajmljuju novac, posebno bogatijim ljudima.

Privatna banka, dodaje Milošević, pored svih finansijskih instrumenata koje nude ostale komercijalne banke, daje i usluge ekspertskog savjetovanja oko investicija i finansijskih proizvoda, usluge upravljanja novcem, štednje, nasljedstva, ali i planiranja poreza za svoje klijente.

Viceguverner ocjenjuje da je klasično bankarstvo kakvo imamo u Crnoj Gori, već pomalo prevaziđeno, ali i dodaje da već ima najava iz pojedinih banaka da bi dio poslovanja usmjerile ka privatnom bankarstvu.

- Uglavnom su to banke koje imaju majke banke i koje već imaju razvijenu mrežu klijenata i infrastrukturu... Vjerujem da će i druge banke nuditi ubuduće ove usluge... Neke će se vjerovatno specijalizovati za privatno bankarstvo, kao novi, posebni pravni entiteti - kaže Milošević.

Cilj je, objašnjava on, dovođenje novih investicija u Crnu Goru, od čega će država imati direktnu korist.

- Moraju se tražiti modeli koji će podstaći priliv novca. I crnogorska regulativa nije sveto pismo. Ako treba korigovati regulitivu, i od toga ne treba bježati, kategoričan je viceguverner koji podsjeća da Crna Gora ima atraktivan ambijent za nove investicije i ulaganja - političku stabilnost, euro...

Odgovarajući na pitanje na koje klijente bi se moglo računati u privatnom bankarstvu, Milošević kaže da su meta dominantno strani klijenti velikih finansijskih mogućnosti (pravna i fizička lica) uključujući velike državne banke i banke u privatnom vlasništvu.

- U svijetu je privatno bankarstvo rastući trend dugi niz godina. U suštini bogati ljudi, ljudi koji imaju natprosječno bogatstvo ili likvidna sredstva u većem obimu, imaju potrebu za finansijskim savjetnikom ili bankarom da bi očuvali, ali i uvećali sredstva...

Rastuća konkurentnost na tržištu ključni je faktor transformacije banaka iz štedionica u moderne institucije koje obezbjeđuju sofisticirane finansijske usluge.

- Bogati klijenti traže više pažnje zahtijevajući bolje investicione performanse. Služeći finansijskim potrebama svojih klijenata banke počinju da obezbjeđuju ne samo tradicionalne usluge. Ovo pomjeranje je u skladu sa globalnim trendovima koje se u svijetu odrazilo u vidu velikog talasa na prve generacije bogatih, stvarajući uspješne poslove. Za razliku od pojedinaca (klijenata privatnih banaka), koji raspolažu sa imovinom za investiranje u vrijednosti od 50.000 eura ili manje, neke ekskluzivne privatne banke prihvataju samo klijente sa najmanje 500.000 eura. Ovaj iznos omogućava pojedincima da učestvuju u alternativnim investicijama, kao što su hedž fondovi ili nekretnine. Sa druge strane, deponovanje velikih količina novca je nagrada sama po sebi za privatnu banku, bez obzira u kom je obliku - ističe Milošević.

Privatno bankarstvo, s obzirom da ima savjetodavnu ulogu, ostvaruje visoke prihode po osnovu provizija od savjetovanja.

- Posvećujući posebnu pažnju svom klijentu, banka će u svakom momentu biti upućena u njegovu finansijsku situaciju, odnosno poslovanje. Prema tome, ostvaruje velike koristi pružajući klijentu razne finansijske usluge, kao što su kontinuirani izlazak u susret obezbjeđivanjem sredstava koja su mu neophodna za unapređenje poslovanja ili čak obavljanjem transakcija u njegovo ime, držeći time velike količine novca u tranzitu (na prolaznim računima). To znači da postoji neposredna veza između klijenta i finansijskog savjetnika - napominje Pobjedin sagovornik.

Ukoliko u državi u kojoj se razvija privatno bankarstvo postoji odgovarajuća pravna regulativa, privlačenje novih sredstava, posebno od klijenata koji su potencijalni strani investitori, imaće, kaže Milošević, izuzetno pozitivne multiplikativne direktne i indirektne efekte na cjelokupnu privredu - prije svega BDP.

- Dvadesetprvi vijek obećava nove izazove i šanse. Nove tehnologije, promjene u regulativi i generalni pomaci ka globalnoj ekonomiji su pokretači promjena. Tržišni učesnici se trude da prate nacionalne i međunarodne strategije rasta. Većina velikih industrijskih igrača teži da sistematski istražuje sinergiju između investicionog i privatnog bankarstva. Organizacije koje uključuju velike aktivnosti u ovim različitim poslovnim oblastima primjenjuju takozvane integrisane poslovne modele. Sinergija koja se pokušava istražiti je diversifikacija tokova priliva, inovacija proizvoda i njihovih strategija - ocjenjuje Milošević koji tvrdi da je to i neminovnost koja se mora dogoditi i Crnoj Gori zbog napretka cjelokupnog sistema.

Deset najvećih upravljaju sa 8,7 triliona dolara

Deset najvećih privatnih banka u svijetu, podsjeća Milošević, upravljaju sa 8,7 triliona dolara vrijednom aktivom, što čini 64 odsto cjelokupnog tržišta.

- Najveće odjeljenje privatnog bankarstva u svijetu je u Bank of America, zatim UBS AG, Morgan Stanley Smith Barney i Wells Fargo. Svaka od ovih institucija je prikupila više od jednog triliona dolara vrijedne imovine svojih privatnih klijenata. Godišnje rangiranje upravljanja globalne imovine dalo je sliku o ovom poslovanju, objašnjava viceguverner podsjećajući da su to podaci Scorpio Partnership's Annual Private Banking Benchmark za 2010. godinu.

Posebna odjeljenja ili poslovnice

Milošević objašnjava da privatno bankarstvo može biti u vidu posebnih, odvojenih odjeljenja banke ili poslovnice, što je uglavnom slučaj kod velikih univerzalnih banaka.

- Mogu biti i samostalni entiteti u formi akcionarskih društava, preduzetnika, pa čak i ortačkih društava. Pokazalo se da banke, koje su na adekvatan način razvile sistem privatnog bankarstva, zauzimaju veće udjele na tržištima od onih koje se bave isključivo komercijalnim bankarstvom. S obzirom da minimalni iznos sredstava, zavisno od poslovnog principa banke, doseže i do 500.000 eura, sa rastom broja klijenata značajno se povećava bančin portfolio - ističe viceguverner.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik